tirsdag 2. april 2013

#88 100 % Brett B - IPA

Siste dag i påskeferien ble benyttet til brygging. Det var på tide å fate Gaardsbrygget, og jeg hadde lyst til å brygge en IPA gjæret med brett. Inspirasjonen kommer i fra dette blogginnlegget. Jeg var klar til å høste gjær i fra gjærkaken, men det var ingen gjærkake som vanlig i bunn. I stedet var det en flytende masse. Brett har nemlig veldig dårlige flokkuleringsegenskaper. I stedet for å høste gjæren, tappet jeg rett og slett IPA'n rett i gjæringsaret til saisonen. Antageligvis litt vel mye gjær, men ikke fullt så mye som er igjen etter en vanlig ølgjær. I dag tidlig var det god aktivitet i gjærlåsen.

Jeg hadde et meget dårlig utbytte i går, rundt 68 %. Jeg tror det skyldes mengden havremalt. Jeg knuste den noe finere enn byggmalten, men kanskje ikke godt nok. Må sjekke verdiene i Beersmith også, havremalt har litt dårligere potensielt utbytte enn bygg. Meskingen i seg selv gikk greit på tross av all havremalten. Grunnen til at jeg brukte havre, er at siden brettanomyces spiser opp de lange, kompliserte sukkerkjedene som gir fylde til ølet, blir ølet fort veldig tynt. Brettanomyces lager heller ikke glyserin, slik vanlig ølgjær lager. For å få fylde i ølet kan man da bruke f.eks. havre og rug.

Brett B lager meget fruktige øl, så kombinasjonen med fruktige humler i en IPA høres ut som en uslåelig kombinasjon. Jeg kom over mosaic og pacific jade. Begge to har kraftig citruskarakter, så jeg tenkte at disse kunne være passende i dette ølet.

Garm 100 % Brett-IPA
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3,5 kg maris otter
1 kg havremalt
0,5 kg viennamalt
0,2 kg pale crystal 70 EBC

Humle:
20 g magnum 14,6 % i 60 min
20 g mosaic 11,1 % i 15 min
20 pacific jade 13,3 % i 15 min
40 g mosaic 11,1 % i 0 min
40 pacific jade 13,3 % i 0 min

40 g mosaic tørrhumle i\10 dager
40 pacific jade 13,3 % i 10 dager

Gjær:
Wyeast 5112 Brettanomyces bruxellencis, på "kaken" fra #87 Gaardsbrygg

OG(e): 1055
OG(m): 1046
FG(e): 1010
IBU: 59
EBC: 12

Meskeprogram: Innmesk: 52°C, 67°C i 75 min, utmesk: 77°C i 20 min
Koketid: 75 min

Gjæres ved romtemperatur i 14 dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar