lørdag 7. februar 2015

#118 Over there pale ale

Mens jeg satt på jobb i går, begynte tankene å skli over på brygging. Tanken ble for vanskelig å motstå, og plutselig satt jeg på banen til Hasle for å kjøpe ingredienser på Bryggselv. Jeg hadde lyst til å brygge en amerikansk pale ale. Et mulig mål for året er å spikre en oppskrift. NM i hjemmebrygging er rett rundt hjørnet, og jeg er åpen for et comeback. Det er en fin arena å få til tilbakemelding på ølene sine.

I denne oppskriften er det ingen humle i før etter koking. Masse humle tilsettes i det kokingen er ferdig, og får ligge og trekke i 20 minutter før kjølingen starter. Dette gir litt bitterhet og masse smak og aroma.

Siden dette ble et spontanbrygg, måtte jeg bruke tørrgjær. For denne type øl er det selvsagt helt uproblematisk. Verre er det at jeg klarte å miste posen i gulvet etter å ha åpnet den. Halvparten av gjæren endte på gulvet. Doh!!! Jeg hadde to gjørposer i kjøleskapet, men de gikk ut for et år siden. Jeg rehydrerte likevel en av disse sammen med restene av den mistet i gulvet, og håper på det beste.


Garm Over There Pale Ale
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4 kg Pale ale malt
1 kg münchnermalt, 15 EBC

Humle:
60 g cascade 7 % whirlpool i 20 min
60 g centennial 10,2 % whirlpool i 20 min

Gjær:
Safale US-05, rehydrert i kokt, avkjølt vann i 30min.

Innmesk: 52°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med syv liter vann.

Koketid: 75 min
OG(e): 1.052
FG(e): 1.012
IBU: 36
EBC: 11

Gjæres ved 18°C i tre dager, deretter romtemperatur i elleve dager.




Notater:

Etter brygging: Endte på 23 liter, OG 1.054.

7.2.15: Økt temperaturen til 19°C. 

8.2.15: Satt inn i romtemperatur, ca 19°C.

18.2.15: Tappet på fat. FG 1.015, 5,1 % abv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar